Diep in jou zit het krachtigste instrument dat de mens kent: een idee.

Een idee kan een golfbeweging op gang brengen, het kan een vonkje zijn voor nieuwe ontwikkelingen, het kan onze toekomst transformeren.

Een idee verpakt in een goed verhaal bezit een vonk, een kracht: om te troosten, te verbinden, te transformeren – en zelfs om te genezen.

Maar een idee is machteloos als het in je blijft zitten.

Ik heb wel eens geprobeerd om een (volgens mijzelf, dan he!) goed idee over te brengen dat vervolgens werd afgewezen. En werd een ander ‘veilig’ of middelmatig idee aangenomen.

Het verschil? De manier waarop het werd gecommuniceerd.

Want als je een idee communiceert op een manier die aanslaat, zal er verandering plaatsvinden en kun je de wereld veranderen.

In strategie moet je begrijpen wat je moet overwinnen om het gewenste resultaat te behalen. Er is spanning nodig.

Dat zat niet in mijn pitch. Dat ging meer zo: mooie intro, hier zie ik een kans en dat kan geweldige resultaten opleveren. Dat idee voor een oplossing kan nog steeds heel goed zijn, maar zonder een pakkend verhaal is het lastig om dat yes-vonkje te laten ontbranden.

Want verandering is geen rationele conclusie, het is altijd emotiegedreven. Door verhalen te vertellen en te horen raken we geïnspireerd. We kunnen ons een beter leven voorstellen. Het eindresultaat is dat lef we krijgen. Ja, dit gaan we gewoon doen!

Hier zijn een paar bouwstenen voor een goed verhaal, gebaseerd op Kurt Vonneguts ‘Shape of Stories’.

Kurt Vonnegut is wereldwijd bekend door zijn boeken zoals de klassieker Slaughterhouse-Five. Maar het was zijn afgewezen scriptievoorstel in de antropologie dat hij zijn mooiste bijdrage aan cultuur noemde.

Het basisidee van zijn scriptie was dat de hoofdpersoon van een verhaal ups en downs heeft die in een grafiek kunnen worden weergegeven om de vorm van het verhaal te onthullen.

Vonnegut plot verhalen op 2 assen:

– X: Begin en einde

– Y: Geluk en ongeluk

De verhaallijn volgt het verloop van de hoofdpersoon. Je snapt het idee. Ik laat je wat voorbeelden zien. Zo lijkt een goed verhaal vertellen heel makkelijk.

Kijk maar eens hoe hij het verhaal “Man in een gat” beschrijft: “Iemand komt in de problemen en komt er weer uit”, zei Vonnegut ooit tijdens een lezing. “Mensen houden van dat verhaal. Ze worden het nooit beu.”

De kracht om te veranderen zit in jou. Gebruik je ideeën, vertel je verhaal en je kunt de wereld veranderen. Want jouw idee kan dat vonkje zijn dat een beweging start.

Wat is jouw verhaal?